dijous, 19 de novembre de 2015

Ull d'Horus

L'ULL D'HORUS
Els egipcis van utilitzar un sistema molt antic per representar fraccions en mesures agàries de superfície i volum, basat en les divisions entre dos 1/2. Els signes de les fraccions més grans van ser presos de les parts que componien el jeroglífic de l'Ull d'Horus.


LA LLEGENDA
Explica la legenda que Nut, deessa del cel era desitjada per Tot, però ella tenia relacions secretes amb Geb (déu de Roger Rovira Pol Homs Bruna Sala Pau Estrada la Terra). En saber-ho, Ra (el sol) la castigà a no poder dormir cap mes ni cap any. Tot juga amb la lluna i aconsegueix guanyar-li cinc dies que li regala a Nut. Nut, agraïda, dóna a Tot cinc fills: Osiris, Haroeris, Seth, Isis i Neftis. Osiris es casa amb la seva germana Isis i deixa sense companya Seth (l'anterior marit d'Isis). Per venjar-se, Seth assassina Osiris i llença el seu cos a l'aigua. Isis, desesperada perquè ha perdut el seu espòs, fa enemistar el seu fill Horus amb Seth. En un dels combats, Seth triomfa trencant l'ull d'Horus en sis trossets. Al final, Tot es posa del costat d'Horus i li recompon l'ull.


QUE REPRESENTA CADA PART DE L'ULL?
Cada fracció es representava mitjançant una grafia del jeroglífic de l'ull.

COM FUNCIONA?
La primera fracció és 1/2
El numerador sempre és 1 i el denominador és el doble del nombre anterior, i així fins al 64.

Els denominadors són potències de 2.


UNA REPRESENTACIÓ GRÀFICA


podríem continuar fins a l'infinit oi?

ALTRES APLICACIONS DE L'ULL
Les fraccions del ull d'horus, eren fraccions del heqat. El heqat és equivalent a uns 4,8 litres actuals i a partir d'aquest derivaven altres unitats de mesura. Les que eren més petites que aquest es representaven en forma de fraccions amb l'ull d'horus.


Trobareu més informació a l'apartat de l'eix cronològic de les matemàtiques del blog.

Alumnes de 2n d'ESO de l'INS Baix a Mar

1 comentari: