diumenge, 10 de juliol de 2016

Vitralls funcionals

Aquest projecte s'ha dut a terme a 4t d'ESO com cloenda del bloc de funcions. En les diferents parts del currículum de 4t d'ESO s'indica que s'han de treballar les funcions lineals i afins, quadràtiques i les exponencials. En l'organització de la unitat es va dividir en dues parts: descoberta de diferents propietats de cadascuna de les famílies de funcions per, posteriorment, aplicar-lo en el disseny i construcció d'un vitrall.

  • Material necessari
- Paper d'embalar.
- Retolador negre permanent
- Estovalles de plàstic transparent
- Papers de cel·lofana de 4 colors diferents.
- Cinta adhesiva, colors, cola de tub, llapis, ...

  • Descripció de l'activitat
- Inicialment, cada grup comença fent esbossos del seu vitrall. Alguns grups, comencen per esbossos fets a mà alçada i, posteriorment, amb l'ús del Geogebra, intenten aproximar les seves idees inicials a funcions. D'altres, parteixen des del Geogebra directament. Per fer-ho, tenien a la seva disposició, dos applets per poder determinar les característiques de les seves funcions:(esbós fet pels alumnes amb geogebra)

- Un cop dissenyat la base del seu vitrall, els alumnes passen les seves funcions al paper d'embalar. Per fer-ho, prèviament hauran d'haver dibuixat uns eixos cartesians. Alguns grups, per intentar ser més precisos, afegeixen una quadrícula. Les dimensions de cada vitralls oscil·len entre quadrats de 70cm a 100cm de costat.- Seguidament, l'alumnat ha calcat tot el treball fet en el paper d'embalar a les estovalles de plàstic transparent. De fet, ho calcaven tot excepte els eixos cartesians (i la quadrícula, si escau). Per calca-ho, empraven el retolador permanent.

- Un cop calcades les fronteres de les regions definides per les funcions, només falta el darrer pas: retallar les regions de diferents colors amb paper de cel·lofana. Per fer-ho, només cal tenir en compte una qüestió (que dues regions que comparteixen frontera, no poden tenir el mateix color). Amb quatre colors en tenim prou (el teorema dels quatre colors).Fitxer_003.jpeg
  • Observacions metodològiques

Aquesta activitat es pot ampliar a altres famílies de funcions. També, amb molt poc més, es pot parlar de sistemes d'inequacions (per treballar a 2n de batxillerat social, per exemple). Una altra possible aplicació és calcular la superfície de cada color: per fer-ho, podríem calcular les àrees de cada regió amb el càlcul integral (aplicable a 2n de batxillerat científic).

Tot i que amb les indicacions metodològiques descrites en el paràgraf anterior, estem proposant activitats complementàries de dificultat més alta, aquesta activitat s'adapta perfectament a alumnes amb més dificultats amb la matèria. Un cop portada l'activitat a l'aula hem vist que tothom hi té lloc. Podem adaptar l'activitat a només funcions afins. D'aquesta manera estarem delimitant regions amb segments rectilinis.

4t ESO Ins Baix a Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada