dimarts, 14 de febrer de 2017

Una altra geometria: el trencaclosques de Vilanova (part 3)

Després del treball individual per aprendre com funcionen els diagrames de Voronoi i la taxigeometria anem a veure quines aplicacions pràctiques poden tenir. 

Si ens fixem en els instituts de Vilanova, quina zona li correspon a l’INS Baix a Mar segons els diagrames de Voronoi? I al Cabanyes? I si la zonificació la fem amb criteris de taxigeometria, a partir d’una malla donada?

A partir d'aquesta pregunta ens plantegem la zonificació de la ciutat de Vilanova treballant amb diferents centres d'interès: instituts, escoles, pàrkings, centres religiosos, centres cívics,.... i fins i tot farmàcies!

Per poder fer el treball necessitem:
-mapes de Vilanova i la Geltrú
-full de paper vegetal A3 (per fer les proves en brut)
-plàstics transparents A3
-retoladors permanents de diferents colors
-regles, escaires.....

Els plàstics i els fulls de paper vegetal per treballar la taxigeometria els col·loquem a la fotocopiadora del centre per imprimir-ne la quadrícula. Aguanten perfectament, així ens estalviem haver de marcar tota la quadrícula.

Ara cada grup treballa el seu centre d'interès, primerament fent-ho en brut al paper vegetal. Es marquen els punts que ens interessen sobre del mapa de Vilanova i ja podem treballar només amb el paper.

Un cop tenim les zones definides ho copiem en net als plàstics transparents i anem pintant cada zona d'un color. Ho fem amb retoladors permanents, per tant no tenim gaire marge d'error.Per finalitzar l'activitat comparem els resultats segons treballem amb Voronoi o amb taxigeometria, i reflexionem en grup sobre quins avantatges i inconvenients té cada mètode. 


Per donar a conèixer aquest treball a la resta d'institut, hem organitzat una petita exposició amb alguns dels plànols elaborats4t d'ESO INS Baix a Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada